تعطیلات دلچسب ماه می
این ماه برای روس ها ماه تفریحات دسته جمعی ، شادی و نشاط و سرزندگیست ، با شنیدن نام جشن های ماه می ، برخی ایرانیان که روس ها را افرادی سرد و بداخلاق میپندارند و اصلا به خیالشان هم برگزاری تعطیلات توسط روس ها خطور نمیکند شوکه میشوند !!! برای آنانی هم که مزه این تعطیلات دلچسب را چشیده اند ناخودآگاه آوای خوش آهنگ موزیک کاتیوشا و تفریحات در پلاژ های مسکو در ذهن مجسم میشود . اما نکته عجیب ماجرا زمانیست که به سرمنشاء تلخ برگزاری این جشن ها پی میبریم ، در مسیر کشف رمز و رازهای یکی از شگفت انگیز ترین مراسمات سرزمین تزارها ، تعطیلات ماه مای در روسیه با ما همراه باشید.
دو روز اول تعطیلات ماه مِی
این دو روز که در تقویم روسی ، جایگاه تعطیلات رسمی را اشغال کردند .به عنوان روزکارگر و روز بهار معروف هستند و یقینا از لفظ کارگر پیداست که ریشه در عقاید مارکسیستی لنینیستی دوران شوروی دارد . همانطور که در نخست اشاره نمودیم این تعطیلات شیرین و فرح بخش که با تفریحات و تعطیلات خود موجب شادی و نشاط مردم روس میگردد . ریشه در رنج ها و سختی های اجداد مردم این مرز و بوم و سایر کشورهای اوراسیا دارد.
سختی های کارگرانی که تمامی دست رنجشان به یغما رفته و مدام تحقیر و ملامت شده اند و زندگی فقط روی بلا و نکبت خود را به آنان عرضه داشته است . چه انبوه فرزندانی که توسط ماموران سلطنتی یتیم نگشتند و چه دخترانی که پرده حیا و عفتشان توسط هوسرانان و سرکشان دریده نشد . در آخر ۱۰ هزار نفر از فرزندان ظلم و سختی ، کارگران ستم دیده لهستانی ، در روز اول این ماه دست به دست هم دادند و در تاریخ ۱۸۹۰ در شهر ورشو پایتخت کنونی لهستان که در ان زمان جزوی از روسیه تزاری بود برای اولین بار برای اعتراظات کارگری قیام کردند . بعلت این رویداد این روز روز همبستگی بین المللی کارگران نام گرفت .
بذری که اسلاوهای غربی (همان لهستانی ها) کاشتند کم کم در سایر شهر ها و سرزمین های قلمرو تزاری ریشه دواند . در سال ۱۹۰۱ یکی از استراتژیک ترین شهر های قفقاز تفلیس ، مرکز کنونی گرجستان ، خارکف دومین شهر بزرگ اوکراین و از همه مهمتر سنت پترزبورگ پایتخت تزارها (که همه در آن زمان جزوی از فلمرو دودمان رومانوف بودند ) نیز به این تظاهرات پیوستند.
تولستوی چه زیبا گفت پدر بزرگم مردی ، آزادی خواه بود ، پیش از آنکه تیر بارانش کنند ، تمام شعرهایش را ، پای درخت انار باغچه چال کرد ،من هیچوقت شعرهایش را نخواندم ،اما از انارهای باغچه می شود ، فهمید “آزادی” باید سرخ و شیرین باشد…!ثمره تمامی این زحمات بر درخت فداکاری و اتحاد بعد از انقلاب اکتبر ۱۹۱۷ رویید و این روز ، بعنوان جشن رسمی همبستگی کارگران نام گرفت.
پس از فروپاشی سرزمین سرخ
در سال ۱۹۹۲ ، پس از فروافتادن بزرگترین امپراطوری دنیای مدرن جمهوری سوسیالیستی شوروی ، این روز روز بهار و کارگر نام گرفت و بعنوان تعطیلات رسمی در نظر گرفته شد.بدیهی است هنوز هم پس از ۷۰ سال حکومت رهبران کمونیست بر مردم و کارگران ، تعدادی از مریدان و پیروان خط فکری لنین و کمونیسم که پیرمردان و سالخوردگان اکثریت آنها را تشکیل می دهند ، با پرچم سرخ داس و چکش راهپیمایی کرده و این جشن را به هم قطارهایشان تبریک میگویند.
نهمین روز ماه مِی
عملیات بارباروسا شاید برای اکثریت ما اهالی خاورمیانه نامی کمتر شنیده شده باشد ، اما برای روس ها خصوصا افراد کهنسال ، یادآور جهنمی به نام جنگ جهانی دوم و ماشین کشتار نازیسم است . در این نبرد ارتش آلمان نازی به مرزهای شوروی تاخت و بیشترین تلفات جنگ را در تاریخ سیاه و شوم جنگ های جهان را بر مردم شوروی تحمیل کرد ، برخی آمارها حاکی از ۲۵ میلیون نفر کشته که یقینا بخش زیادی از آنها را زنان و کودکان و غیرنظامیان تشکیل میدهند میباشد.
با تمامی این مشکلات و مشقات ، مردم روس موفق به شکست دادن دشمن شدند . و در تاریخ ۸ ام ماه می ۱۹۴۵ به جنگ پایان دادند . و از آن دوران تا کنون نهم ماه مِی را به یاد این پروزی خونین و پرافتخار را با پایکوبی ، تشکر از رزمندگان و تقدیم کردن گل به آنها و مزار سربازان گمنام جشن میگیرند . و به نشانه نوارهای جورج مقدس که نماد پیروزیست ، بر روی خودرو های خود روبان های زرد و مشکی می آویزند.
بین التعطیلِین روسی!
روس ها هم در رسمی مشابه ما ایرانیان ، با انضمام تعطیلات به یکدیگر و اعلام بین التعطیلین ، به یکپارچه نمودن جشن های خود اقدام میکنند ، فی المثل اگر در روزهای شنبه و یکشنبه جشنی باشد دوشنبه را نیز بعنوان تعطیلات روسی اعلام می نمایند یا اگر جشنی وسط هفته برگزار شود روز بعد از جشن تعطیل شده و شنبه هفته بعد روزکاری اعلام میگردد ، ضمنا دولت روسیه نیز در پی انضمام تعطیلات ده روزه ماه مِی و یکپارچگی این تعطیلات است . به طور کلی میتوان گفت این رسم روسها به مزاج ما ایرانیان عاشق تعطیلات خوش می آید.به طور کلی تعطیلات ماه مای در روسیه نقش مهمی برای مردم روس ایفا میکند.
دریافتیم که…
روس ها نه تنها مانند خرس قطبی زندگی نمیکنند و موجوداتی سرد و خشک و بی روح نیستند بلکه بسیار اهل خوشگذارنی و برگزاری مراسمات و استفاده از تعطیلات هستند و دست به تعطیل کردن روزهای بعد از جشن و بین جشنشان دست کمی از ما ایرانیان ندارد ، درثانی متوجه سرمنشاء این تعطیلات که ریشه در سه دوره تظاهرات دوران تزاری ، پیروزی اتحاد جماهیر شوروی و پایان جشن جهانیست شدیم.
در صورت جذاب بودن این متن برای شما ، میتوانید با به اشتراک گذاری این محتوا برای علاقه مندان به رشد علم و فرهنگ کمک کرده و از تلاش های نویسنده و محقق تشکر به عمل آورید.